Er zijn verschillende veelbelovende technologieën die allemaal onder de verzamelnaam ‘Car Connectivity’ geschaard worden. Dit omvat eenvoudige toepassingen zoals het gebruikmaken van het internet in een auto en gecompliceerdere interacties en communicaties met andere voertuigen, de omgeving of de bestuurder – zowel in als buiten het voertuig. Dit maakt verschillende functies mogelijk, zoals:
- Externe besturing: thuis maken veel mensen al gebruik van zogenaamde ‘Smart Home’ technologieën om hun airconditioning- of verwarming instellingen te reguleren. Bij auto’s kan dit gebruikt worden om de bolide alvast comfortabel op te warmen aan het begin van de rit. Daarnaast kan zo het licht in- en uitgeschakeld worden of de auto vergrendeld worden – en dit allemaal zonder bestuurder.
- Ongeval Assistentie: daarnaast kunnen verschillende veiligheidsfuncties geactiveerd worden. Denk aan een SOS-knop bij ongevallen die onmiddellijk verbinding maakt met een alarmcentrale. Een zeer veilige functie is de automatische noodoproep bij het ontvouwen van een airbag. Meer over het eCall-systeem kan je hier vinden.
- Route- en bestemmingsinformatie: als je voertuig verbonden is met het internet, kan je direct en betrouwbaar op de hoogte gesteld worden van files onderweg. Daarnaast kun je de navigatiefunctie gebruiken om naar een bepaald adres of nuttige plaats (‘Point of Interest’) geleid to worden.
- App-dataoverdracht: je kunt verschillende apps op je smartphone laten synchroniseren met het entertainmentsysteem van je vierwieler.
Dit werkt via een wifi-verbinding. Deze kan tot stand gebracht worden via een geïntegreerde hotspot of via het een extra systeem met een simkaart. Denk je eraan je auto te moderniseren met een simkaart? Dan zijn er verschillende opties beschikbaar.
1. Opties voor wifi-modernisatie
Aanbiedingen van autofabrikanten
Alle autobouwers noemen het anders. BMW heeft ConnectedDrive, Volkswagen Car-Net en Mercedes Comand Online. De systemen hebben met elkaar gemeen dat de auto’s aan een netwerk aangesloten worden. Heb je een model waarin de simkaart en het data-abonnement niet inbegrepen zijn? Dan kun je de systemen simpelweg achteraf inbouwen. In dit geval wordt de internetverbinding tot stand gebracht via je eigen smartphone en een app van de autobouwer. Dit betekent echter ook dat de verbindingskwaliteit en kosten kunnen verschillen, afhankelijk van je eigen mobiele abonnement.
Voordat je gebruik kunt maken van de verschillende services moet je altijd eerst je voertuig online registreren om de functies te activeren.
Voordelen | Nadelen |
|
|
---|
Voordelen
- Alle handige Connected Car-technologieën kunnen gebruikt worden bovenop de eenvoudige wifi-functie.
- Het systeem is eenvoudig in te stellen met gedetailleerde instructies op de websites van de verschillende autofabrikanten.
Nadelen
- Naast de verbindingskosten kunnen mogelijkerwijs maandelijkse kosten ontstaan voor het gebruik van bepaalde diensten.
- Er zijn verschillende eisen waaraan je auto dient te voldoen (bv. een speciaal radio- en navigatiesysteem).
- Werkt alleen als je je smartphone bij de hand hebt.
Algemene Android- of iOS-app
Er is ook een oplossing waarmee je een wifi-internetverbinding tot stand kunt brengen voor vrijwel alle automodellen. De ‘Auto’-app van Android en de ‘Carplay’-app van Apple bieden allebei de mogelijkheid om verschillende smartphone-functies te gebruiken tijdens het rijden, via het display van het ingebouwde entertainmentsysteem.
Voordelen | Nadelen |
|
|
---|
Voordelen
- (Afhankelijk van autofabrikant) goedkoper dan de aanbiedingen van de fabrikant zelf
- Kan later (relatief) flexibel in een nieuwe auto geïnstalleerd worden
- Je hoeft geen hardware te kopen of een nieuw data-abonnement af te sluiten
Nadelen
- Niet alle auto’s zijn compatibel met de app voor het respectievelijke besturingssysteem
- Je hebt een vrij nieuwe auto en smartphone nodig
- Met sommige smartphonemodellen is het niet mogelijk een draadloze verbinding tot stand te brengen
- Soms kan de smartphone niet opgeladen worden terwijl deze verbonden is. Dit kan al snel tot lege accu’s leiden
CarFi
Deze handige hotspot-applicatie is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de auto. De onopvallende apparaatjes – die een beetje lijken op joysticks – worden meestal van stroom voorzien via de sigarettenaansteker.
Voordelen | Nadelen |
|
|
---|
Voordelen
- Kunnen mobiel gebruikt worden in elke auto
- Voordelig
- Bevat vaak een extra USB-poort om tegelijkertijd de accu van je telefoon op te laden
Nadelen
- Je hebt een extra simkaart, en dus ook een extra abonnement, nodig voor gebruik.
Internet-USB-sticks
Surfsticks verzorgen normaal gesproken laptops en tablets met mobiel internet. Je kunt een USB-adapter voor de sigarettenaansteker gebruiken om ook in je auto een wifi-verbinding tot stand te brengen.
Voordelen | Nadelen |
|
|
---|
Voordelen
- Mobiel en flexibel in gebruik
- Voordelig
- Bijzonder handig als je sowieso al een surfstick voor uw laptop of tablet gebruikt
Nadelen
- Ook in dit geval heb je een extra simkaart met data-abonnement nodig
- Soms kunnen de sticks met slechts één apparaat verbonden worden (afhankelijk van het model)
2. Het kostenplaatje: hoeveel geld ben je kwijt voordat je wifi in je auto hebt?
De prijzen voor de verschillende technologieën liggen ver uit elkaar. Daarnaast is het ook handig om een onderscheid te maken tussen de aanschaffings- en de vaste kosten.
De modellen van de verschillende autofabrikanten zijn zonder twijfel het duurst. Deze bieden echter ook het meest uitgebreide dienstenpakket, in plaats van slechts wifi. Volkswagen-eigenaars betalen voor diensten zoals e-Remote of the ‘safety manager’ tussen de 60 en 99 euro. Wil je het volledige pakket gebruiken? Dan ben je per jaar meer dan 300 euro kwijt.
De verschillende apps kunnen gratis gedownload worden in de app-stores. Maar dit betekent zeker niet dat ze ook gratis zijn. Zo kost het bij BMW bijvoorbeeld 300 euro om Carplay te activeren. Na drie jaar kost het gebruik daarnaast nog eens ongeveer 100 euro per jaar. Niet alle fabrikanten hanteren echter een vast tarief voor langdurig gebruik.
De goedkoopste oplossingen? CarFi en surfstick
De eenmalige aanschafkosten van een surfstick of CarFi-systeem zijn daarentegen relatief bescheiden. De prijzen liggen gemiddeld bij 20 tot 80 euro.
Bij alle varianten moet je daarnaast wel rekening houden met de maandelijkse kosten die ontstaan voor datagebruik. De systemen waarvoor een smartphone-simkaart gebruikt wordt, zijn vaak wat duurder. Veel abonnementen zijn niet flexibel ingericht. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je voor meer MB’s per maand ook meer minuten af moet nemen. Deze heb je wellicht niet nodig, maar kosten alsnog een handvol geld.
Als je dus regelmatig wifi in je auto gebruiken wil, is het handig om systemen te gebruiken die hun eigen simkaart hebben. Als je alleen een data-abonnement afsluit voor een aantal gigabyte, blijven de kosten vaak beperkt tot slechts een tientje per maand.
Ga voor LTE (4g)
Ben je van plan hardware voor je auto te kopen? Zorg er dan voor dat deze compatibel is met LTE. Theoretisch kunnen via UMTS ook snelle data overdracht snelheden bereikt worden, maar in de praktijk bedraagt de daadwerkelijke waarde vaak slechts tien procent van de aangegeven maximum-overdrachtssnelheid. Vooral als je met meerdere mensen in hetzelfde voertuig onderweg bent, kan je ontspannen surfen meestal wel vergeten.
3. Mobiele dekking: hoe stabiel is je internetverbinding onderweg?
Net zoals bij een smartphone hangt de kwaliteit van een mobiele dataverbinding sterk af van de regio waarin je onderweg bent. In Nederland is de dekking over het algemeen goed, maar toch zijn er (soms sterke) verschillen tussen de verschillende aanbieders. Alle systemen die in dit artikel gepresenteerd worden functioneren via het mobiele netwerk, daarom bieden ze ook allemaal dezelfde verbindingskwaliteit.
De grote aanbieders in Nederland (KPN, Vodafone, Tele2, T-Mobile) stellen allemaal kaarten ter beschikking die een overzicht geven van de mobiele dekking in verschillende delen van het land. Voordat je een keuze maakt voor een bepaalde aanbieder is het dus raadzaam eerst na te gaan of de dekkingsgraad in jouw regio toereikend is.
Alsnog dien je realistische verwachtingen te hebben van de uiteindelijke verbindingskwaliteit. Zelfs onder optimale omstandigheden (doorlopende LTE-ontvangst in een stedelijk gebied) zal de verbinding niet vergelijkbaar zijn met een DSL-thuisverbinding. Het zal daarom moeilijk worden om grote bestanden te downloaden of te streamen zonder onderbrekingen.
4. Conclusie
- Ben je van plan alle functionaliteiten van moderne ‘connected car’-technologie te gebruiken? Dan ontkom je waarschijnlijk niet aan geïntegreerde systemen van uw autofabrikant zelf. Voor sommige functies zul je echter extra de portemonnee moeten trekken.
- Ben je eigenlijk van plan slechts af en toe wifi in je auto te gebruiken? Download dan de passende Android- of iOS-app. Bij deze variant heb je geen extra hardware of databundel nodig. In dit geval kan het wel zijn dat je extra moet betalen aan je autofabrikant.
- Wil je toch vrij regelmatig wifi gebruiken met een hoog datavolume? Dan kies je het beste voor een surfstick of CarFi-apparaat.
- Het is goed om een realistisch beeld te vormen van de verbindingskwaliteit in je auto. Ontspannen surfen zou geen probleem moeten zijn. Het streamen van een volledige speelfilm op de Autoroute du Soleil daarentegen waarschijnlijk wel.