Hoe werkt automaat rijden?

Rijden in een automaat heeft verschillende voordelen. Zo bieden ze meer comfort en zijn ze eenvoudig te bedienen. Mits je weet hoe. Hoe werkt automaat rijden en hoe kun je leren rijden met een automatische versnellingsbak? Wij helpen je!

29.10.2019

Automaat rijden handleiding

In de meeste gevallen leer je rijden met een handgeschakelde auto. Zodra jij je rijbewijs hebt gehaald kun je ook kiezen voor een auto met een automatische versnellingsbak, ofwel: Een auto met automaat.

Als je aan het uitzoeken bent of automaat rijden iets voor jou is, dan is het eerst belangrijk dat je weet wat rijden in een automaat betekent en hoe het werkt.

Belangrijke gegevens: dagwaarde auto berekenen hier

1. Wat is een automatische versnellingsbak?

Bij automaat rijden wordt de versnellingsbak automatisch bedient. Bij het rijden in een automaat schakelt de auto automatisch door naar een volgende versnelling zodra jij het tempo verhoogt. Iets wat je normaliter handmatig zou doen.

Waar bij handmatig schakelen een reguliere versnellingspook zit werkt dat met rijden in een automaat iets anders. De pook van een automatische versnellingsbak ziet er dan ook anders uit. Wil je doorhebben hoe dit werkt dan moet je leren rijden met een automatische versnellingsbak.

2. Wat zijn de voordelen van automaat rijden?

Onze eerste rijlessen zijn vaak in een handgeschakelde auto, maar je kunt ook kiezen om les te krijgen in een auto met automatische versnellingsbak. Een nadeel aan lessen in een automaat is dat je daarna niet zomaar in een handgeschakelde auto mag stappen. Andersom kan dat gelukkig wel!

Voordelen van rijden in een automaat

  • Rijden in een automaat brengt comfort. Zo hoef je bijvoorbeeld in files niet steeds omhoog en terug te schakelen.
  • Ook brengt het veiligheid. Doordat jij niet hoeft te schakelen heb jij je ogen de hele tijd op de weg.
  • En tevens een hoog bedieningsgemak.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het rijden in een auto met automatische versnellingsbak. Deze sommen we ook even voor je op:

Nadelen van rijden in een automaat

  • Een automaatbak kost meer dan een handmatige versnellingsbak.
  • Heb je les gehad in een automaat? Dan mag je niet zomaar in een auto met handmatige versnellingsbak stappen.
  • Voor sportieve rijders onder ons zal dat automatisch schakelen net iets minder stoer voelen, maar dat is gewenning.

3. Hoe werkt een automatische versnellingsbak?

automatische versnellingsbak

Automaat rijden heeft geen handleiding nodig, maar de nodige uitleg is zeker vereist. In zekere zin moet je leren rijden met een automatische versnellingsbak, want er zijn toch een hoop dingen die mis kunnen gaan als je de automatische versnellingsbak niet goed bedient.

Bij automaat rijden is er geen versnellingspook die je handmatig moet bedienen. Je hebt wel een schakelpook die in verschillende standen kan worden gezet. Handig om die standen te weten als je de eerste keer automaat rijden wil.

Welke standen heeft een automatische versnellingsbak?

Welke standen er op een automatische versnellingsbak staan kunnen verschillen. Standaard vind je de N, P, D en R, daarnaast zijn er nog een aantal standen optioneel. Lees hier onze ‘Automaat rijden - Mini handleiding’:

  • N voor Neutraal - Deze stand gebruik je wanneer je kort stil staat en de auto stationair moet blijven draaien.
  • P voor park - Deze stand zet je aan als je parkeert. De P zorgt ervoor dat de versnellingsbak blokkeert en functioneert dus eigenlijk als je handrem.
  • D voor drive - Je zet de automaatbak in stand D als je wilt rijden.
  • R voor reverse - Zet de automaatbak in stand R als je achteruit wilt rijden.
  • Stand 1, 2 of 3 (in sommige gevallen aangegeven als L voor low) - (Optioneel) Soms krijg je bij het automaat rijden te maken met stand 1, 2 of 3. Dit zijn je lage versnellingen. Dat kan handig zijn wanneer je een zware lading moet trekken (zet hem dan in 1) of wanneer het erg glad is op de weg (dan gebruik je stand 2).
  • M voor Manual - (Optioneel) Zet je tijdens automaat rijden de stand op M, dan geef je aan dat je zelf wil bepalen wanneer de auto op of terug moet schakelen. Dat werkt door de keuzehendel naar voren (+) of naar achteren (-) te bewegen.
  • S voor Sport - (Optioneel) Zet je de automatische versnellingsbak op stand S, dan zal de auto minder ver opschakelen. Op deze manier vindt er meer acceleratie plaats bij gas geven.

4. Automaat rijden tips

De eerste keer automaat rijden is spannend, daarom hier nog de nodige tips:

  • Laat het rempedaal niet los als de auto stil moet blijven staan. Zodra je deze los laat begint de auto direct te rijden.
  • Wil je zuinig in een automaat rijden? Laat dan het gaspedaal een klein stukje opkomen zodra je de juiste snelheid hebt bereikt. De auto schakelt dan automatisch over naar een hogere versnelling.
  • Afremmen op de motor is goed voor het milieu. Bij rijden met een automaat wordt er minder afgeremd op de motor. Laat daarom nog eerder het gas los als je hier gebruik van wilt maken.

5. Rijden in een automaat - is dat wat voor jou?

Leren rijden met een automatische versnellingsbak leer je pas echt door het een keer te proberen. De eerste keer automaat rijden doe je liever met een ander. Iemand die je tijdens het automaat rijden uitleg kan geven.

Ben je overtuigd van het gemak, maar heb je nog geen auto met automatische versnellingsbak gekocht? Dan kun je een automaat auto kopen bij wijkopenautos.nl