1. Waar moet je op letten bij een proefrit?
Potentiële kopers verwachten een compleet beeld te kunnen vormen van de conditie van hun nieuwe auto tijdens een proefrit. Daarnaast willen ze graag weten hoe de auto rijdt onder verschillende omstandigheden. Hoe de rit uiteindelijk bevalt hangt ook voor een groot deel van de verwachtingen van de proefrijder af. Toch loont het zich alvast met de koper af te spreken dat de proefrit alleen plaatsvindt in de direct omgeving van je eigen woning – vooral als de proefrit ook een stukje snelweg bevat.
Hiernaast is het ook essentieel om alvast vast te stellen dat de proefrijder een geldig rijbewijs heeft. Anders kan je je serieuze problemen op de hals halen. Het is dus belangrijk om een contract op te stellen, waarin de verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen in alle mogelijke situaties geregeld is. Een dergelijk proefritcontract maakt het verkoopproces een stuk veiliger voor individuele verkopers!
Daarnaast vervalt de cascodekking. Je verzekeraar kan zelfs schade op jou verhalen – voor maximaal 5.000 euro! Als je je voertuig op deze manier onachtzaam door iemand anders laat besturen loop je ook het risico het slachtoffer te worden van een oplichter.
Proefritvoorwaarden: Proefritten mogen alleen met geregistreerde voertuigen plaatsvinden. Daarnaast moet de potentiële koper een geldig rijbewijs laten zien. Alleen dan mag de koper het voertuig ook daadwerkelijk besturen. Het is zelfs strafbaar om een voertuig te laten besturen door iemand die niet de juiste documenten bij zich heeft.
Diefstal vermijden
Er komt meer bij kijken dan alleen het controleren van een geldig rijbewijs zodra je jouw auto uit handen geeft aan een vreemde. Zorg ervoor dat je de identiteit van de proefrijder vast kunt stellen. Vergelijk daarom de gegevens op het paspoort met die op het rijbewijs! Als je dit niet doet zullen verzekeraars in geval van diefstal je gedrag als onachtzaam beschouwen.
Als je auto gestolen wordt tijdens een proefrit is dit een zogenaamde vervreemding van jouw eigendom. Deze wordt over het algemeen niet door je cascoverzekering gedekt. Daarom raden wij je aan een bewijs van identiteit te vragen van de potentiële koper, als borg. In dit geval kun je ook aangifte doen van bedrog of diefstal.
Normaal gesproken zal je het voertuig überhaupt niet volledig uit handen geven maar zelf meerijden. Houd ook dan – tijdens de rit – het identiteitsbewijs van de potentiële koper bij de hand. Het is raadzaam om waardevolle spullen en het overschrijvingsbewijs deel 2 (vroeger: deel 3) thuis te laten tijdens een proefrit.
Zorg dat je verzekering alles dekt
Elke automobilist met een geldig rijbewijs heeft in principe een aansprakelijkheidsverzekering zodra een auto geregistreerd wordt. Toch gebeurt het af en toe dat de verzekering proefritten weigert te dekken. Dit betekent dus ook dat een proefrit onverzekerd is. Daarom raden wij je aan altijd de verzekeringspolis te inspecteren voor je aan een proefrit begint!
Ook bij geldige dekking kan je verzekering weigeren op te komen voor schade. Dit gebeurt in speciale gevallen, zoals grove nalatigheid. Denk hierbij aan het rijden onder invloed (van drugs) of andere grove schendingen van het verkeersreglement zoals veel te snel rijden.
2. Proefrit? Alleen met een schriftelijke proefrit overeenkomst!
Een proefritovereenkomst biedt vele voordelen. Door bepaalde afspraken met de koper schriftelijk en contractueel vast te leggen kunnen zowel jij als de proefrijder op de belangrijke aspecten letten tijdens de rit. Wel zo’n veilig gevoel, want ook korte ritten kunnen tot serieuze schade leiden, die de waarde van je auto vervolgens sterk negatief kunnen beïnvloeden.
Checklist proefritovereenkomst:
Voertuiggegevens en bestaande defecten vastleggen
Persoonlijke gegevens en het paspoort- of ID-kaartnummer van de proefrijder opschrijven
Voor de rit alle voorwaarden en bijzonderheden met de proefrijder bespreken
Uitleggen dat de proefrijder voor schade aan het voertuig tijdens de rit aansprakelijk is
Vastleggen dat de eigenaar van het voertuig niet voor eventuele boetes aansprakelijk is
Verkoop je auto zonder opgelicht te worden
In een proefritovereenkomst wordt vastgelegd dat een proefrijder in het bezit is van een geldig rijbewijs. Daarnaast wordt ook schriftelijk vastgehouden dat aan de potentiële koper geen restricties opgelegd zijn, zoals een rijverbod. Het contract van wijkopenautos.nl legt daarnaast vast dat de proefrijder het voertuig alleen uitprobeert en dit alleen binnen Nederland doet. Ook is er een kolom waarin je een borg vastlegt. Zo kan je dus zeker niks vergeten.
De zorgeloze overdracht van je auto
Natuurlijk worden alle voertuigdefecten in de proefrit verklaring geïdentificeerd voordat de potentiële koper de straat opgaat. Door vooraf alle feiten vast te leggen komt niemand in de verleiding iets illegaals te doen. Zo schrikt, bij twijfel, een proefrit verklaring bedriegers af; als je ongelukkig genoeg bent er eentje tegen te komen tijdens de verkoop van je voertuig.
Regel schadegevallen voordat ze optreden
Alle hiervoor genoemde situaties zijn al reden genoeg om een proefrit verklaring op te stellen. Maar het belangrijkste ontbreekt nog. Met een proefrit verklaring zorg je ervoor dat je als privéverkoper alsnog gedekt bent door je verzekering. Tijdens de proefrit blijven je cascoverzekering (mocht je deze hebben) en aansprakelijkheidsverzekering gewoon geldig.
De proefrijder blijft aansprakelijk voor alle voertuigschade die hij of zij veroorzaakt. Alsnog dienen afspraken omtrent alle schadegevallen vooraf vastgelegd te worden – zelfs als deze gedekt worden door de verzekering. Vaak draai je namelijk alsnog zelf op voor je no-claim of wordt je verzekering na een ongeval duurder. Dit is waarom je de proefrijder dus voor de proefrit alvast verplicht zich voor financiële gevolgen, zoals een langdurige verhoging van de verzekeringspremie, aansprakelijk te stellen. De proefrijder is daarnaast ook aansprakelijk voor alle claims die ontstaan door het overtreden van regelementen tijdens de proefrit – claims die anders op rekening van de voertuighouder zouden zijn. Dit dekt dus ook alle mogelijke boetes.