1. Eigen auto verhuren en verder rijden
Het wordt steeds normaler: Je eigen auto verhuren en geld verdienen. Een auto wordt soms al gedeeld met familieleden en vrienden en het is dan heel logisch om de kosten te delen. Dat is wel zo eerlijk.
Wist je dat een auto gemiddeld 23 van de 24 uur per dag stil staat? Dat betekent dat er geld verdient kan worden in de uren dat hij stil staat. Als je wat extra wil verdienen of meer geld nodig hebt dan is particulier auto uitlenen een interessante optie. Natuurlijk is het binnenlaten van vreemde mensen in jouw auto een risico, maar met behulp van het juiste platform en met de juiste inlichting weet jij precies wat je doet.
Geld verdienen door privé auto verhuren kun je op verschillende manieren doen. Je hoeft namelijk niet direct allerlei vreemden in je auto te laten als je dat liever niet hebt. Dit zijn de verschillende mogelijkheden:
- Via openbare platforms
- Via besloten platforms
- Zonder platform, maar met je directe vriendenkring of familie
Auto uitlenen via een openbaar platform
Er bestaan verschillende platforms als Snappcar en MyWheels, openbare platforms die autobezitters en mensen zonder auto bij elkaar brengt. Deze platforms maken het mogelijk om op een betrouwbare manier je eigen auto te delen. Aanmelding bij de platforms is gratis en je betaalt pas als je daadwerkelijk jouw auto verhuurt. Gemiddeld betaal je op deze platforms 20% van je opbrengsten.
Je eigen auto verhuren zonder dat je thuis bent? Geen probleem! Het is mogelijk een apparaatje in je auto te laten installeren zodat je auto uitgeleend kan worden door middel van een keyless proces. Je auto zelf altijd nodig op bepaalde dagen? Het is heel makkelijk aan te geven welke dagen jij jouw wagen beschikbaar wilt stellen en welke dagen niet. Daarnaast hoef jij niet iedereen in jouw auto te laten: Op basis van beoordelingen op de profielen van huurders kun jij een keuze maken. Het is tenslotte jouw auto!
Tijdens een rit is je auto all-risk verzekerd, bij schade zijn jouw eigen schadevrije jaren dan ook goed beschermt.
Auto uitlenen via een besloten platform
Misschien is het uitlenen van je auto aan vreemde mensen niets voor jou. Een andere oplossing is een platform als WeGo. Via dit platform maak je een besloten groep aan. Je kiest zelf je klanten en voegt ze daar toe. Op deze manier ken jij de mensen die in jouw auto stappen en dat kan een veiliger gevoel geven.
Net als de andere platforms wordt er ook bij besloten platforms gebruik gemaakt van een digitale sleutel om de auto te verhuren.
Auto uitlenen aan vrienden/familie
Je auto verhuren particulier kan ook in je eigen vriendenkring of met je familie. Hiervoor heb je geen platform nodig, wel regels. Als kosten moeten worden gedeeld moet er worden gekeken hoe je de betaling gaat doen. Laat je mensen betalen per gereden kilometer of maak je er een vaste prijs van? Dat is allemaal aan jou. Regel bijvoorbeeld benzine kosten door de auto altijd volgetankt mee te geven en vraag hem volgetankt terug. Zo betaalt iedereen precies voor de brandstof die wordt verbruikt.
2. Risico's van je auto verhuren particulier
Ga jij als particulier je auto te huur aanbieden via een erkend platform? Dan moet je altijd rekening houden met een aantal bijkomende risico's. Natuurlijk ben je met een verzekering en een klantenbestand met beoordelingen zo goed mogelijk beschermt tegen schade en problemen. Maar er zijn altijd dingen waar je rekening mee moet houden als je als autobezitter overweegt je eigen auto particulier te verhuren.
Auto uitlenen - Verzekering
Om te beginnen heb je meldingsplicht bij jouw eigen verzekering. Niet elke verzekering gaat soepel met carsharing om en willen graag bekijken of het voor hen meer risico oplevert. Als uw verzekeraar na schade hier achter komt dan kan er een aantekening komen in het frauderegister. Het afsluiten van een nieuwe verzekering kan hierdoor in de problemen komen.
In principe ben je goed verzekerd tijdens de rit als je jouw auto verhuurt via een bemiddelend platform. Maar zoals elke verzekering zijn er uitsluitingen. Zo moet de bestuurder niet gedronken hebben en niet opzettelijk het ongeval veroorzaakt hebben.
Verhuur jij jouw auto via een bemiddelaar dan is jouw wagen alleen verzekerd voor de dagwaarde en niet voor de nieuwwaarde. Dat betekent dat als tijdens een rit de huurder jouw auto total loss rijdt jij slechts de dagwaarde van jouw wagen uitgekeerd krijgt.
Waar jouw huurder heen gaat in jouw auto is ook belangrijk. Verhuur jij jouw wagen voor een aantal dagen en wil de huurder hiermee op vakantie naar het buitenland? Vaak is er een groene kaart nodig. Zonder deze groene kaart is jouw auto mogelijk niet overal verzekerd. Verhuur je via een bemiddelend platform? Geef het hier dan aan, het platform regelt dan vaak de groene kaart voor de huurder.
Hoe gaat de huurder met jouw auto om?
Je rijdt niet zelf in je auto en dus heb je geen zicht op wat een ander doet. Hou er rekening met meer slijtage en onderhoud als je jouw auto verhuurt. Dit bereken je natuurlijk door in de prijs. Een ander risicopunt is schade rijden. We gaan er van uit dat bij schade de huurder het schadeformulier correct invult, maar het kan onjuist ingevuld worden. Hierdoor kan het zo zijn dat de verzekeraar de schade niet goed kan beoordelen en blijf jij achter met het probleem.
Ook kan het zo zijn dat de huurder te hard rijdt of een parkeerboete maakt. Een maand later valt deze bij jou op de mat. Wat doe je dan? Je kunt natuurlijk terugkijken wanneer de boete is gemaakt en wie er op dat moment in jouw auto reed. Het nadeel: Eerst moet je dit proberen zelf op te lossen, lukt dit niet? Dan kun je hulp krijgen van het bemiddelend platform waarbij je jouw auto verhuurt.
Je eigen auto verhuren en de belastingdienst
Geld verdienen met je eigen bezittingen. Natuurlijk komt de belastingdienst dan om de hoek kijken. Je auto verhuren kan jou kosten besparen, maar ga jij voor winst maken bovenop de kosten? Dan zal je belasting moeten betalen.
Verricht je geen extra werkzaamheden voor de verhuur en gebruik je jouw auto voor het grootste gedeelte zelf? Dan hoef je geen extra belasting te betalen.
Op de hoogte van de risico’s en toch je auto uitlenen?
Er kleven altijd wat risico’s aan het verhuren van je eigen wagen, maar goed ingelicht en goed voorbereid is het een interessante manier om kosten te drukken. En naast kosten drukken ben je ook nog eens goed voor het milieu.
Neem de volgende tips van wijkopenautos.nl in acht als je jouw auto verhuren gaat:
- Haal privé bezittingen uit de auto.
- Loop voor de rit alle schades goed na en laat de huurder een overeenkomst tekenen waar alle schades in vermeld staan.
- Maak duidelijke afspraken met betrekking tot de brandstof.
- Maak duidelijke afspraken over regels in jouw auto. Mag er bijvoorbeeld worden gerookt of gegeten in de wagen of niet?
3. Geld verdienen maar niet je auto uitlenen
Je gebruikt je auto niet meer of niet vaak. Je auto verhuren kan een leuke oplossing zijn, maar verkopen kan ook een mogelijkheid zijn om aan geld te komen. Ben jij niet van plan je auto nog te gebruiken dan is zelf een auto huren of het openbaar vervoer nemen een goede oplossing om de vaste lasten van het bezitten van een auto te voorkomen.
Voor de verkoop van jouw auto ben je welkom bij wijkopenautos.nl. Hier doen wij gratis en vrijblijvend een taxatie om achter de waarde van jouw wagen te komen. Deze waarde kun jij gebruiken voor het bepalen van de verkoopprijs. Na taxatie, die slechts een half uur in beslag neemt, vertellen wij jou de verkoopopties voor jouw wagen. Jij beslist op welke manier jij jouw auto wilt verkopen.
Een afspraak is eenvoudig gemaakt via de kenteken check op onze website. Maak een afspraak op een datum die jou het beste uit komt en ervaar zelf hoe gemakkelijk je auto verkopen kan zijn.